Stuur een mailtje naar; Toekomst Malden Noordoost

MENU

 

 


Open Duurzame Huizenroute 2023: positief en leerzaam


4 November stelden 8 huishoudens in de gemeente Heumen hun verduurzaamde woningen open voor belangstellenden. Bezoekers namen een kijkje in de praktijk van enerzuinig(er) wonen: hoe begin je daar eigenlijk aan? Wat kun je zelf doen; wat besteed je beter uit? Wat leveren de maatregelen op aan energiebesparing en financieel? De dag werd niet alleen door de bezoekers, maar ook door de bewoners als positief en leerzaam ervaren.

De uitwisseling met de Open Duurzame Huizenroute in Mook en Middelaar zorgde voor een divers aanbod en trok ook bezoekers van buiten de gemeente. Volgend jaar hoopt de organisatie de Heumense route verder in te vullen met meer woningen verspreid over de gemeente en met meer aandacht voor huurders. Wilt u met uw verduurzaamde huis anderen inspireren? Neem dan contact op via menno@toekomstmaldennoordoost.nl.

In Malden

De Hulst 9 Originele aanpak: tegelijkertijd energieverbruik omlaag én biodiversiteit omhoog. Verwarming door airco en infraroodpanelen.

Deze bewoner begon met de vraag: hoe wil je leven? En keek eerst buiten de woning: waar is het koel, waar is of wordt het warm. Door de aanleg van een soort 'tiny forest', een klein voedselbos met zorgvuldig uitgekozen klimaatbestendige, deels mediterrane planten, wordt het huis al minder warm en minder koud en ontstond een uitzonderlijk biodiverse tuin. Deze woning heeft airco en infraroodpanelen voor verwarming en hoeft voorlopig niet aan een warmtepomp. In combinatie met goed afgewogen besluiten en goede planning (!) waren geen extreem hoge investeringen nodig om toch grotendeels van het aardgas af te zijn.

Randwijksingel 25 Mooi voorbeeld van de invloed die ook een huurder kan hebben op het energieverbruik. Sinds het eerste jaar van uitvoering realiseert hij een blijvende jaarlijkse besparing op de energierekening van meer dan 1000 euro (oude tarieven!). Maatregelen door zowel verhuurder (isolatie van dak buitenzijde, glas en vloer) als de huurder zelf (dak binnenzijde, elektrische boiler, zonnepanelen, inductiekoken) vullen elkaar daarbij aan. Het wooncomfort is zo sterk verbeterd. Door de maatregelen zelf uit te voeren, realiseerde de huurder ook een enorme besparing.

Vogelenzang 12 Van energielabel E naar A door onder meer isolatie, zonnepanelen en een hybride warmtepomp, tot en met een elektrische vloerverwarming en de installatie van een warmtepomp bij een gasverbruik van slechts 400 m3. Zie hoe een volgende stap richting afkoppeling van het gasnet kan worden gerealiseerd.

Randwijksingel 46 Stapsgewijze aanpak in meerdere jaren van grote en kleine maatregelen. De begane grond is deels voorzien van vloerverwarming; werkkamers worden elektrisch bijverwarmd, ook in verband met eigen stroomopwekking. Vervolgstap: overige ramen HR++. Krijg uitleg over hoe een hybride warmtepomp hier niet past bij het huidige stroom- en gasverbruik.

 De Zoom 10 In enkele jaren is de warmtevraag stapsgewijs en structureel enorm verlaagd. Er is veel geleerd over hoe kleine maatregelen tegen geringe kosten in samenhang veel opleveren. Hier waren dat compartimenteren, afsluiten tochtgaten, waterzijdig inregelen, slimme thermostaat, nieuwe thermostaatknoppen, uitschakelen circulatie warm water. Door combinatie hiervan met enkele grote maatregelen (vloerisolatie, HR++ glas) kon deze zomer een warmtepomp geïnstalleerd worden.

De Vang 56 Een jaren 70-woning van het aardgas af? Het kan. De bewoner deed veel zelf. Naast het voortdurend kleine besparingsmaatregelen doorvoeren, was het een combinatie van moeten vervangen (kozijnen, CV) en van zelf doen (dak, zonnepanelen bijleggen, radiatoren, regenwaterafvoer). Een warmtepomp is vorige winter geïnstalleerd met goed rendement, maar de woning is nog niet klaar. Ook een wadi en groendak volgen. Bewoner zou nu een aantal maatregelen anders doen; daar valt veel van te leren.

 Windvleugel 32 De al genomen maatregelen én plannen voor deze woning kunnen voor veel mensen interessant zijn. Diverse isolatiemaatregelen hebben voor comfort gezorgd en de woning wordt al verwarmd met een ketelaanvoertemperatuur van 50 °C. Ze zijn er goed op weg richting (hybride) warmtepomp. Vraag ook naar de volgende maatregelen: airco voor verwarming, vervanging oude zonnepanelen, inrichten laadpaal. Als mede-trekker van het project Toekomst Malden Noordoost kent de bewoner inmiddels veel details van vele woningen en wat wel en niet werkt in de gemeente.

In Overasselt

Bovenschap 6 Zelf naar nul-op-de-meter: het kan. Bewoner heeft zelf PV (een fotovoltaïsche of zonnestroominstallatie), warmtepomp en zonneboiler geïnstalleerd en geoptimaliseerd. De woning is gereed voor 'eilandbedrijf', dat wil zeggen zonder netwerk (off grid') zodra er een geschikte batterij gevonden is. Zeer interessant en leerzaam voor wie zelf wat wil ondernemen. Maar ook voor alle anderen: waar moet je op letten bij allerlei stappen? En een vraag aan bezoekers: graag tips om de warmte buiten te houden.


Voor vragen kunt u contact opnemen met menno@toekomstmaldennoordoost.nl


Deze Open Huizenroute is georganiseerd door Energiezuinig Wonen Malden Noordoost, in samenwerking met stichting Heumen Duurzaam en Groen.


Klik voor een leuke fietsroute op het plattegrondje


Verder kijken? Bezoek ook de Open Huizenroute van Energiecafé Mook en Middelaar en kijk op de agenda voor 4 november 2023


. Routekaartje