Stuur een mailtje naar; Toekomst Malden Noordoost

MENU

 

 


Werkgroep Levendig Groen
Contactpersoon:
Jenny van Oostrum  

Onze werkgroep Levendig Groen bestaat uit zes leden uit de Molenwijk, Randwijk en Kroonwijk, maar er is nog plaats voor meer leden! De werkgroep werkt veel samen met met Marieke Bos, beleidsmedewerker groenbeheer bij de gemeente Heumen.

Doel: Malden Noordoost klimaatbestendig en biodiverser

We willen de drie wijken van Malden Noordoost klimaatbestendig en biodiverser maken. We hebben daarvoor een visie uitgewerkt. Speerpunten zijn levendiger groen in tuinen en in het gemeentelijk groen in de wijk, aanleg van groene daken (vooral op schuurtjes, garages en uitbouwtjes) en sinds kort verdiepen we ons ook in het afkoppelen van regenpijpen.

Meer, natuurlijker en fleuriger groen

We zien onze wijken als een natuurgebied voor zwaluwen, egels, bijen en natuurlijk bloemen, planten en bomen. We willen daarom met bewoners en de gemeente samen onze wijken natuurlijker en fleuriger maken. Dat is goed voor de biodiversiteit, maar helpt ook tegen hitte in de zomer (minder steenoppervlak dat warmte vasthoudt) en bij flinke plensbuien raakt het riool minder snel overbelast als water in wadi’s kan wegzakken.

Actiepunten

1. Groene daken op schuurtjes en ander plat dak. We stimuleren dat door het aanboren van een subsidieregeling en het samen optrekken bij het aanleggen van de groendaken. Samen creëren we zo toch veel extra groen.

2. Bewoners uitleggen hoe je je tuin natuurlijker kunt maken. We doen dat door met veel tips bij te dragen aan duurzaamheidscafés, de nieuwsbrief en het laten zien van voorbeelden. We gaan bijvoorbeeld bordjes plaatsen bij voorbeeldplekken voor het vergroten van het bewustzijn: zo kun je het ook aanpakken!

3. Samen met gemeente en bewoners gemeentelijk groen anders inrichten waar dat kan en voordeel heeft. Een voorbeeld is het door inzaaien en anders maaien omvormen in bloemenweides van grasveldjes en groenstroken vrij eentonig groen. Daarnaast legt de gemeente wadi’s aan in onze wijken, ook omdat we tegen een helling aanliggen en er bij hevige regenval kans op overstroming is. De nieuw aan te leggen wadi’s worden vervolgens met levendig groen biodivers ingericht.  Klik hier wat er al gedaan is en nog op het programma staat.

Resultaten tot nu toe

1. In maart 2023 zijn elf voorbeelddaken in de Molenwijk van een groendak voorzien. Om meer te realiseren is mogelijk meer subsidie nodig, maar zo'n subsidieregeling ontbreekt nog in Heumen.

2. In 2022 zijn twee (kleine) wadi’s ingericht. In 2023 komt er een grote, levendige en biodiverse wadi bij langs de Molensingel en een wat kleinere tussen de Wieken en Molensingel. In 2023 zullen ook drie tot vier grasveldjes anders gemaaid gaan worden, evenals het groen langs de Schoren, Wieken en de Kruigang. Voor een overzicht is op een detailkaart van Malden Noordoost. Voor nadere toelichting met tekst en foto's klik hier.  

3. Op 13 mei 2023 staat er ter inspiratie een wandeling door Malden Noordoost gepland langs voorbeeldtuinen, wadi's en andere groene bijzonderheden. Klik hier voor meer informatie.

Zie verder ook onze tips of neem een gratis abonnement op onze nieuwsbrief.