Stuur een mailtje naar; Toekomst Malden Noordoost

MENU

 

 


Ambitieus energietransitieplan voor wethouder Schoenaker

Fotograaf: Matthee Moons

Ben Bottema (rechts) van de Werkgroep Energiezuinig Wonen in Malden Noordoost overhandigde 3 februari 2022 hun energietransitieplan aan de Heumense wethouder Maarten Schoenaker.

Het plan heet 'Contouren Project Energietransitie Malden Noordoost 2022-2030’. Het beschrijft hoe in 2030 een energiebesparing van gemiddeld tot 40% in woningen in Malden Noordoost bereikt kan worden.

Luister  naar de presentatie van het plan door Ben Bottema op de raadsvergadering van

3 februari 2022.

Op 12 februari  2022 is Ben Bottema geïnterviewd in het actualiteitenprogramma Focus Actueel van GL8. Hij lichtte erin toe wat de werkgroep Energiezuinig Wonen wil. Bottema: 'Wijkbewoners helpen om zo snel mogelijk te komen tot CO2-neutraal wonen. Want dat dit nodig is, is gezien de klimaatverandering duidelijk. Samen – ook met de gemeente – aan de slag kan veel geld, inspanning en frustratie schelen.' Puttend uit eigen ervaring: 'Als je huis niet goed is geïsoleerd, werkt het niet om het te willen verwarmen met een warmtepomp.  Dan kun je beter eerst in isolatie investeren en later overgaan op zo'n pomp. Anders krijg je je huis niet warm. Een aantal van ons heeft al veel geïsoleerd. Hoe je dat kunt aanpakken, delen we graag.' Klik hier om het hele interview terug te luisteren.

Werkgroepen

Sinds twee jaar zijn drie werkgroepen actief binnen het Project ‘Toekomst Malden Noordoost’. Het gaat om de werkgroepen Energiezuinig Wonen, Groen en Biodiversiteit, en Communicatie. Doel is antwoord te krijgen op de vraag hoe je bestaande wijken kunt verduurzamen, vergroenen en toekomstbestendig kunt maken.


Energiezuinig WonenDe werkgroep Energiezuinig Wonen – en dan met name (van rechts naar links) Frans Cremers, Pieter Schreurs en Ben Bottema – heeft de afgelopen maanden een projectplan geschreven waarmee in de komende acht jaar een energiereductie, en daarmee CO2-besparing, gerealiseerd kan worden in de circa 1.200 woningen in de Maldense Molenwijk, Kroonwijk en Randwijk.

De werkgroep denkt dit te kunnen bereiken door zowel in te zetten op isolatiemaatregelen alsook op eigen energieopwekking, bijvoorbeeld door zonnepanelen en warmtepompen. Een stappenplan is opgesteld om de inwoners uitgebreid te kunnen informeren. Dit gebeurt onder andere via energie- of duurzaamheidscafés, nieuwsbrieven en energiecoaches. Ze wil daarnaast gebruik maken van ‘modelwoningen’ waarin voorbeelden van energiezuinig wonen te vinden zijn. Ook via gerichte gezamenlijke inkoopacties bij bedrijven en gebruik makend van subsidies en kredieten moet het mogelijk zijn om de inwoners op termijn energieneutraal te laten wonen. In eerste instantie in Malden Noordoost, en aansluitend in de gehele gemeente Heumen.

De werkgroep gaat er in het plan van uit dat een projectleider wordt aangesteld die de spil zal zijn tussen de inwoners, de gemeente en participerende bedrijven. Hoe die samenwerking vorm moet krijgen, is onderwerp van gesprek de komende tijd.