Stuur een mailtje naar; Toekomst Malden Noordoost

MENU

 

 


Tip Groen en biodiversiteit

Prachtige kleuren in je wintertuin? Laat uitgebloeide bloemen staan!


Wil jij ook in de winter prachtige kleuren in je tuin? Werkgroeplid Anneke Rommers: 'Laat dan uitgebloeide bloemen staan, zoals die van de kaardebol en de teunisbloem. De zaden die erin zitten, trekken namelijk de mooiste vogels

De putter bijvoorbeeld! Dit prachtige vogeltje met zijn rode kopje en felgele vleugelstreep vrolijkt de hele tuin op. Dat komt ook wel omdat hij graag samen met de hele familie langskomt.

Iedere grijze winterdag wordt een stukje vrolijker als de putters met eindeloos geduld de uitgebloeide bloemstengels afstruinen op zoek naar wat lekkers. Vooral teunisbloem en kaardebol zijn favoriet. Maar ook andere planten waar zaden in zitten, vindt hij lekker. Zoals de dropplant waarvan een putter hier aan het smikkelen is. Meestal doen ze dat in tweetallen. Balancerend en bengelend. Tot een plotselinge beweging hen laat opvliegen. Dan zie je de kleuren en tekening van deze prachtige vogeltjes het best.'

De putter is een echte zadenliefhebber. Toch zie je hem nooit op de voedertafel. Hoe je deze mooie vogel dan naar je tuin kunt lokken? Heel eenvoudig: laat je uitgebloeide bloemstengels staan! En zorg ervoor het volgend jaar wat ruimte in je tuin te laten voor spontaan opkomende planten zoals teunisbloem, grote kaardebol, of toorts. Dit zijn tweejarige planten; enig geduld is vereist. Het eerste jaar zie je namelijk alleen de bladrozet laag bij de grond. Pas het tweede jaar volgen de opgaande stengels met de bloemen. Die zijn geliefd bij hommels, bijen en vlinders. Dat is ook mooi meegenomen! Is de zomer voorbij en zijn de planten uitgebloeid, laat de bloemstengels dan dus vooral staan. De zaden zijn een waar feestmaal voor de putter. En zo heb je ook in de winter naast extra structuur prachtige kleuren in je tuin.

Heb je zelf een tip - of nieuws - over vergroening in je wijk of buurt die in deze nieuwsbrief geplaatst zou kunnen worden, neem dan contact op via info@toekomstmaldennoordoost.nl.

Foto putter op dropplant:

Inge LaureyssensFoto's kaardebol (links)

en teunisbloem:

Anneke Rommersan.