MENU
Terugblik op Duurzaamheidscafé 28 juni 2023
Zo'n 60 heel betrokken Heumenaren schoven 28 juni 2023 aan in basisschool de Vuurvogel om meer te horen over verduurzaming 'om de hoek'. TMNO-werkgroeplid Frans Cremers van Energiezuinig Wonen beschreef onder meer hun aanpak in Malden Noordoost en wat die oplevert, buurtprocesbegeleider Robert Tersmette interviewde een buurtgenoot die, in een jaren 70-woning, al van het gas af is. Hoe heeft hij dat voor elkaar gekregen?!
Ze deden ook de oproep om in andere dorpen, wijken en buurten zo aan de gang te gaan – het werkt! – en boden hun hulp aan.
Frans: ' Vanuit Overasselt was er al belangstelling voor. In augustus gaan we samen aan de slag!'
Klik hier voor de getoonde dia's. Wilt u meer weten? Mail info@toekomstmaldennoordoost.nl.
'Bij binnenkomst kon een vragen- en wensenlijst ingevuld worden: 17 mensen hebben dat gedaan. Met hen nemen we contact op.'
Misschien wilt u die vragen- en wensenlijst ook invullen? Klik dan hier.
Er was ook gelegenheid tot het stellen van vragen en die kwamen er volop.
Vraag en antwoord
Kun je ook mee doen aan gezamenlijke inkoopacties als je niet in Malden Noordoost woont?
Ja! Mail Frans.cremers@radboudumc.nl voor meer informatie.
Is spouwisolatie milieuvriendelijk?
We gaan voor de meest milieubewuste variant en letten bijvoorbeeld op de mogelijkheid van hergebruik. Bij een lege spouw kiezen we voor glaswol. Milieu Centraal geeft aan dat het niet zoveel uitmaakt welk materiaal je kiest. Het is wel zo dat de meest milieuvriendelijke ook het duurste zijn. Bioparels op basis van melkzuur zijn bijvoorbeeld 5 euro per m² duurder. Soms haken mensen dan af. Hergebruik is belangrijk, dus liever geen kleefspul meer. Soms ontkom je echter niet aan schuim. Dan kiezen we wel voor de minst belastende, de watergedragen variant. Die hecht iets minder aan baksteen, die daardoor gemakkelijker herbruikbaar is.
Hoe moet je ventileren?
Voor je gezondheid moet je continu ventileren: frisse lucht aanvoeren, vervuilde lucht afvoeren. Maar zet geen rooster open boven HR++ glas. Zo zonde! Dan haal je toch kou naar binnen en kostbare warmte vliegt eruit. Kies bijvoorbeeld liever voor decentrale warmteterugwinning.
Marc Smijers liet daarvan een voorbeeld zien.
Decentrale warmteterugwinning ventilatie unit
In de binnen- en buitengevel is het witte, rechthoekige deel zichtbaar. De zwarte, ronde buis zit in de muur. Zo'n decentrale warmteterugwinning ventilatie unit maakt luchtkanalen door het hele huis overbodig. Dit maakt hem geschikt voor het ventileren van vrijstaande ruimten. Installeer zo'n unit in de buitenmuur van bijvoorbeeld een woon- of slaapkamer en geniet van een gezond binnenklimaat. Dankzij een warmtewisselaar en filters wordt de koude lucht van buiten gefilterd en binnen verwarmd. De enthalpiewisselaar erin wint warmte én vocht terug: een mens heeft vocht uit de lucht nodig. Er kan worden gekozen voor automatische regeling op CO₂.
Vloerisolatie?
Heeft u een kruipruimte, breng dan isolatie aan. Zeker bij houten vloeren wordt het in de ruimten erboven meteen veel behaaglijker.
Je gaat van het gas af. De warmte krijg je van de warmtepomp. Maar heet water? Hoe krijg je dat?
De warmtepomp vult heel rustig een boiler aan, dan heb je een voorraad voor opwarming van het huis of voor de douche. Bedenk wel vóór aanschaf waar je hem gaat neerzetten. Voor vijf personen heb je een 180 liter vat nodig, en dat is best groot. Voor twee personen kun je alleen voor het douchen met een 80 liter vat toe. Je kunt daarvoor ook heatpipes op je dak leggen, of een zonneboiler plaatsen, maar die werken vooral in de zomer. Dan heb je in de winter ondersteuning nodig.
Als je je CV-ketel naar 45 graden zet, vergroot dat dan de kans op legionella?
Neen, de verwarmingssystemen hier in Nederland zijn zo ingeregeld, dat dat niet gebeurt.
Het water wordt geregeld opgewarmd tot een veilig niveau.
Kun je altijd een hybride warmtepomp aan je (al wat oudere) CV-ketel koppelen?
Dat kan in principe wel, maar het vraagt vooral bij ketels ouder dan twee jaar veel aanpassing en inregeltijd: het duurt soms weken voor je de juiste instelling hebt om het huis behaaglijk te krijgen. Niet elke installateur zal daaraan beginnen.
Kun je al met blokverwarming aan de gang?
Dat kan, maar het vraagt enthousiaste trekkers, veel inspanning en kost zeker 10 jaar. Kun je nu een warmtepomp aanschaffen: doen!
In het najaar organiseert de gemeente een bijeenkomst over collectieve woningverwarming.
Kun je ook met een elektrische CV-ketel aan de slag?
Dat kan, maar die is minder effectief. Zo'n ketel levert op 1 deel elektriciteit 1 deel warmte. Een luchtwarmtepomp levert op 1 deel elektriciteit 3 delen warmte. En een bodemwarmtepomp zelfs 5 delen. Een airco is eigenlijk een luchtwarmtepomp: die kan koelen, maar ook verwarmen.
Sommige vragen even geparkeerd
Welke warmtepomp mag je gebruiken in de gemeente Heumen?
Er zijn drie soorten warmtepomp. Ze halen de warmte uit verschillende bronnen: de lucht, de bodem of het water (grondwater, oppervlaktewater). Die laatste twee varianten – bodem, water – mogen/kunnen niet overal.
Marc Smijers van de gemeente Heumen zoekt uit wat waar in Heumen mogelijk is.
Kun je zonder kosten van de gasafsluiting af?
In het verleden moest iemand er bij Alliander 700 euro voor betalen. Omdat andere netbeheerders geen kosten in rekening brachten, is het afgeschaft. Maar deze kosten worden dan afgewenteld op de overblijvende gasgebruikers. Dat voelt ook niet goed. Hoe de situatie nu is, is onduidelijk. Marc Smijers zoekt uit hoe het zit.
Heeft u nog een vraag?
Kom naar het spreekuur van duurzaamheidsspecialist Robert Tersmette: elke vrijdag, vanaf 18 augustus van 15.00 uur tot 17.00 uur in de Bibliotheek, Broeksingel 2 in Malden. Maak eerst even een afspraak via robert.tersmette@toekomstmaldennoordoost.nl. Dat voorkomt lang wachten.
Uw vraag stellen op het Regionaal Energie Loket Heumen kan ook.
Een gratis huisbezoek door een energiecoach is aan te vragen via dit aanmeldformulier.
Home (mobile) |
Actualiteit |
Initiatieven |
Nieuwsbrieven |
Duurzaamheidscafé |
Contact |
Disclaimer |
Lees meer Nieuws |
Levendig Groen |
Energiezuinig Wonen |
Communicatie |
Groen spots in Malden |
Locaties |
Even voorstellen |
Voorbeeldwoningen |
Locaties |
Open Duurzame Huizenroute 04 11 2023 |
Open Duurzame Huizenroute 05 11 2022 |
Duurzaamheidscafe 1 |
Duurzaamheidscafe 2 |
Duurzaamheidscafe 3 |
Duurzaamheidscafe 8 november 2023 |
Achtergrond |
Wijk van de toekomst |