Stuur een mailtje naar; Toekomst Malden Noordoost

MENU

 

 


Afbouw saldering: energie opslaan?

'Uit de evaluatie van het duurzaamheidscafé van november bleek, dat een verrassend hoog aantal mensen geïnteresseerd is in vormen van energieopslag met eigen of gemeenschappelijke batterijen. De elektrische auto is er daar een van.'

Ben Bottema, lid van de werkgroep Energiezuinig Wonen is er blij mee. 'Mogelijk zijn er buurtbewoners, die met ons willen meedenken over de toepassing van al ontwikkelde opslagmethoden. Of over nieuwe. We horen het graag, want daar zijn veel redenen voor. Een belangrijke is dat de salderingsregeling voor de afrekening van met zonnepanelen opgewekte stroom gaat vervallen.'

Het ontwikkelen van energieopslag wordt ook voor particulieren steeds interessanter. In België is al ervaring opgedaan met opslag, omdat daar geen salderingsregeling bestaat. Met een thuisbatterij verdubbel je dan ongeveer het verbruik van je eigen zonnestroom, maar de batterijen zijn duur en de milieubelasting is hoog. Milieu Centraal raadt daarom het gebruik niet aan.   

Een voorbeeld van een handige, al bestaande batterijtoepassing is wel het gebruik van een elektrische auto. Als het je lukt om deze auto op te laden op momenten waarop de zon schijnt en stroom goedkoop is, heb je daar direct voordeel van. Er zijn zelfs al (nog dure) auto’s die de opgeslagen stroom ook weer kunnen terugleveren voor thuisgebruik.

Een van de meest besproken ontwikkelingen van energieopslag vind je in Brabant. In Ecodorp Boekel leggen ze de laatste hand aan de bouw van de eerste CESAR warmte-accu. De ‘accubak’ heeft een doorsnede van 11 meter, is 4 meter hoog en gevuld met staalslak, een afvalproduct van de staalproductie. De roestvrijstalen buizen die er doorheen lopen, worden gedurende de zomer door zonne-energie elektrisch verwarmd, om in de winter die warmte af te geven aan de 36 woningen daar.

Ook de ontwikkeling in het Friese Heeg  is interessant. Hier gebruiken ze de warmte van het meer de Fluessen voor verwarming van huizen via een warmtenet. Het zijn zo maar wat voorbeelden van opslagmethoden, die vooral geschikt zijn voor de situatie daar ter plaatse.

De echte oplossing voor energieopslag is er (nog) niet. Maar het belang van het oplossen van dit vraagstuk groeit. Waarschijnlijk zullen er daarom nog veel verschillende ontwikkeld worden. Voor Malden moet het denkwerk nog starten.

Misschien vindt u het interessante ontwikkelingen en vraagt u zich af wat en hoe we hier vormen van energieopslag kunnen ontwikkelen en/of toepassen. Of wellicht heeft u zelf al een interessante oplossing bedacht. In dat geval bent u de aangewezen persoon om daar samen met anderen over door te denken. U kunt daar desgewenst van ons ondersteuning bij krijgen. We horen graag van u! Mail dan info@toekomstmaldennoordoost.nl