Stuur een mailtje naar; Toekomst Malden Noordoost

MENU

 

 


De tip van… Mathilde

Droge zomer? Deze bloem kan er goed tegen…

In de droge zomers die ons steeds vaker ten deel vallen, zijn bloemen die met weinig water toekunnen een 'must'. In mijn op bijen ingerichte tuin bloeit al vanaf juni – en ik verwacht tot in oktober – de kokardebloem: gaillardia aristata 'kobold'.

Van origine is het een prairieplant uit de VS en hij staat mooi in een zonnige border of pot. Je kunt hem gemakkelijk zelf zaaien en opkweken, of als vaste plant kopen. Hij is winterhard, maar sterft na twee tot drie jaar af. De stengels, die 40 tot 60 cm kunnen worden, hebben soms ondersteuning nodig; zijn blad is grijsgroen en licht behaard. De bloemen zijn heel geschikt voor in de vaas. En ook heel belangrijk: insecten als vlinders en bijen zijn er dol op!

Wie is Mathilde Hofmans?

Ik ben Mathilde Hofmans, woon ruim 35 jaar in Malden Noordoost en zet me in voor behoud van biodiversiteit en onderhoud van natuur, en voor verduurzaming. Kroonwijk, Molenwijk, Randwijk: prachtige wijken, vind ik, zo vlak bij het bos en de Heemtuin. Ook daarin ben ik al tientallen jaren actief. Mijn kinderen konden er vrijuit spelen op de groene speelpleinen, samen met veel leeftijdgenootjes. Mijn jongste heeft op haar verzorgpony met haar vriendinnetje vele woensdagmiddagen in het bos rondgereden.

In mijn arbeidzame leven werkte ik in het onderwijs. Toen al had elke klas standaard een schooltuin. Dit is later ook opgezet op andere scholen. Want als je als kind fijne ervaringen opdoet, leert over planten en dieren die je zelf verzorgt, dan groeit er liefde en respect voor de leefomgeving. Te beginnen thuis, in de eigen tuin…