Stuur een mailtje naar; Toekomst Malden Noordoost

MENU

 

 


Tip Werkgroep Energiezuinig Wonen

Weinig dak op het zuiden? Toch zonnepanelen?!

Op een van onze voorbeeldwoningen - De Toom 40, een twee-onder-een-kapwoning - liggen 5 panelen op een dak dat zuidzuidwest gericht is: het 'Z-dak'. Ook liggen er 10 panelen op een dak dat gericht is op het westnoordwesten: het 'W-dak'. Hoe presteren zij?

Eerst even een toelichting op het Z-dak. Van de 5 panelen zijn er 3 die daadwerkelijk een zuidoriëntatie hebben. De twee overige panelen liggen op het dak van de dakkapel. De ene plaat is op het westen gericht en de andere plaat op het oosten (zie foto).

Wat blijkt? Omdat de zon om de daken heen draait, is er een mooie elektriciteitsopbrengst die gelijkmatig verdeeld is over de hele dag. Maar uit de opbrengstcijfers per paneel is meer af te leiden.

Resultaten

Als woningeigenaar Alex Wanders de productie van zijn 'platen' bekijkt, blijkt het volgende. 'De 10 platen op het W-dak liggen onder een hoek van 45º en produceren per plaat gemiddeld 134 kWh. De W-plaat op de dakkapel ligt onder een hoek van 30º en produceert gemiddeld 157 kWh. Dat is dus 17% meer!

De oostgerichte plaat op de dakkapel ligt eveneens onder een hoek van 30º. Zijn productie is gemiddeld 152 kWh en daarmee vrijwel gelijk aan die van de westgerichte plaat op de dakkapel.

De 3 platen op het Z-dak die daadwerkelijk op het zuiden zijn gericht, liggen onder een hoek van 45º en produceren gemiddeld 170 kWh per plaat. Dat zijn dus de toppers en dat terwijl zij nog niet eens onder de gunstiger hoek van 30º liggen!

Conclusie

Maar wat is nu het antwoord op de vraag in de titel? Uit het bovenstaande blijkt dat niet alleen de geografische oriëntatie van de plaat van groot belang is, maar ook de hoek waaronder hij ligt. En dat de opbrengst van oost- of westgerichte platen alleszins acceptabel is. Derhalve zeg ik: ook met weinig dak op het zuiden en een goed legplan zijn zonnepanelen zeker de moeite waard. Met de huidige energieprijzen heb ik mijn installatie in 3 jaar terugverdiend!'


Heeft u zelf een tip - of nieuws - over energiezuinig wonen die in deze nieuwsbrief geplaatst zou kunnen worden, laat het ons weten via info@toekomstmaldennoordoost.nl.