Stuur een mailtje naar; Toekomst Malden Noordoost

MENU

 

 


Tip Groen en Biodiversiteit

Maak een biodiverse tuin: bedek de bodem!

Dovenetel

Een biodiverse, natuurlijker tuin is een tuin waar bijen, vlinders en hommels op afkomen, waar vogels wormen komen vangen en waar een egeltje ook iets te eten kan vinden. Omdat insecten het hele jaar door bloemen nodig hebben om te eten, helpt het als er altijd wel iets bloeit.

Laat daarom een flink stuk border met bodembedekkers begroeien, zoals de dovenetel of de hondsdraf. Deze twee supermakkelijke soorten bloeien samen van vroeg in het voorjaar tot eind zomer: zo vinden hommels en bijen altijd bloemen.

Heb je zelf een tip - of nieuws - over vergroening in je wijk of buurt die in deze nieuwsbrief geplaatst zou kunnen worden, neem dan contact op via info@toekomstmaldennoordoost.nl.

In Malden Noordoost is de grond zandachtig en daarop doen de dovenetel en hondsdraf het vrij goed als bodembedekker.

Dovenetel wil niet de hele dag in de zon, dat trekt deze plantensoort niet. Ze bloeien vaak het hele jaar door en ook nu, in april. Er zijn in het tuincentrum verschillende soorten dovenetels te koop met allerlei mooie bladeren. Je hebt ze met gele, witte en paarse bloemen en je ziet er al vroeg in het voorjaar hommels op af vliegen.

Hondsdraf is geliefd bij bijen. Het is een laagblijvende bodembedekker die ook al vroeg bloeit, met paarse bloemetjes.

Er zijn natuurlijk veel meer bodembedekkers, maar de twee hierboven hebben echt veel voordelen:

- ze zijn inheems en dat betekent dat er ook veel andere insecten van eten:dat is goed voor de biodiversiteit;

- ze zijn gratis, omdat ze overal groeien. Als je bij een buur vraagt of je een plukje mag, is dat meestal wel goed;

- ze zijn ook heel gemakkelijk te wieden: je trekt ze er met wortel en al zo uit. Deze bodembedekkers groeien namelijk ook gewoon verder buiten hun border. Gooi ze niet meteen weg, want wat je weghaalt, willen de buren misschien wel hebben als je ze uitlegt dat het voor het natuurreservaat is.
LINK naar artikeltje over Natuurreservaat

Nadelen? Ja er zijn ook nadelen, maar eigenlijk zijn dat ook voordelen als je een beetje omdenkt.

- Je kunt natuurlijk denken: ik moet in de tuin werken om de plantjes bij te houden. Maar als je omdenkt, kun je ook denken: heerlijk even rustig in de tuin scharrelen en naar de hommels kijken.

- Als je je tuinbodem in de borders niet met planten laat begroeien, moet je steeds onkruid schoffelen: dat hoeft in een border met dovenetel bijna nooit.  

Help mee aan 'Malden Noordoost natuurreservaat' met onze tuintips! Klik hier