Stuur een mailtje naar; Toekomst Malden Noordoost

Werkgroep Energiezuinig Wonen Malden Noordoost: Even voorstellen…


In de Werkgroep Energiezuinig Wonen zijn tien bewoners uit Malden Noordoost actief. Ze stellen zich hieronder kort voor.


Frans Cremers; hij woont sinds eind 1999 op de Windvleugel (Molenwijk). Hij is werkzaam in het Radboudumc als onderzoeker en wil zijn steentje bijdragen aan de komende energietransitie. Hij heeft zijn eigen woning deels geïsoleerd, heeft zonnepanelen op zijn dak gelegd en heeft energie-inefficiënte apparaten vervangen. Hierdoor bespaart hij nu circa 60% op zijn energiekosten. Klik hier voor meer gegevens over zijn woning.  

Pieter Schreurs; hij woont sinds 1997 op de Vogelenzang (Randwijk). Hij heeft zijn huis geschikt gemaakt voor duurzaam wonen, met daarin de eerste stappen naar een off grid woning. Op termijn dus zonder een elektriciteitsaansluiting en een gasaansluiting. De woning is geheel geïsoleerd (dak, vloeren, muren en puien). Er zijn zonnepanelen en een warmtepomp voor de vloerverwarming. Voor warm water is er nog een gasboiler. De volgende stap is een aardwarmtepomp in combinatie met elektriciteitsopslag en warmteopslag, waarmee zij dan helemaal off grid zullen zijn. Momenteel hebben zij nog 40% van de kosten aan energie van voorheen en is de woning veel comfortabeler geworden. Klik hier voor meer gegevens over zijn woning.  

Ben Bottema; hij woont sinds 2002 op de Zoom (Randwijk).  Hij heeft na zijn pensionering met de aanschaf van een slimme thermostaat, zonnepanelen, vloerisolatie, aanbouw van een serre met veel isolerend glas en een isolerend groendak de energierekening met ongeveer 50% teruggebracht.

Mathieu Houben; hij woont sinds 1995 in de Dahliastraat (Kroonwijk). Het dak van zijn huis is geïsoleerd evenals de spouwmuren (met ureumschuim dat inmiddels verouderd is). Het huis heeft vrijwel overal dubbel glas. Mathieu is binnen de werkgroep vooral geïnteresseerd in betaalbare en stapsgewijze mogelijkheden voor isolatie.

Richard Oostveen; hij is 59 jaar, woont sinds 1993 met zijn vrouw Marie-France op de Vang (Molenwijk) in Malden. Hun kinderen zijn hier opgegroeid, studeren nu allebei en zijn ondertussen het huis uit. Hij werkt als groepsleider bij ASML in Veldhoven. De woning hebben ze de afgelopen jaren met 'laaghangend fruit' energiezuiniger gemaakt. Met de werkgroep wil hij anderen hier ook voor enthousiasmeren en ook uitzoeken wat er verder nog mogelijk is. Dit alles om bij te dragen aan de energietransitie. Klik hier voor meer gegevens over zijn woning.  

Eric Peters; hij woont sinds 1984 aan het eind van de Randwijksingel (Molenwijk) en is een betrokken deelnemer aan deze werkgroep. Hij was voorheen met de VBM (Belangenvereniging Molenwijk) onder andere actief bij het project 'Slim Molenwijk' (2015). Zijn motivatie is energiebesparing en bescherming van het klimaat. Zijn motto 'Klimaat: dat zijn wij zelf en wij bepalen dit door onze keuze van producten in de ruimste zin van het woord'. Voor hem betekent dat: kiezen voor producten die dicht bij huis worden geproduceerd. Liever in Europa dan Azië bijvoorbeeld, waar dit nog vaak op milieuonvriendelijke wijze (kolencentrales) gebeurt. Bovendien gaat het vervoer met sterk vervuilende vrachtschepen. Eric heeft zijn huis voorzien van spouwmuurisolatie en heeft ruim voldoende zonnepanelen liggen. Tevens werkt hij met de meest efficiënte en energiebesparende huishoudelijke apparatuur, die allen met een SmartHome functie wereldwijd te volgen en te bedienen zijn, inclusief de aansturing van de Quooker. Om nog klimaatvriendelijker te worden, is een volledig elektrische auto besteld.  Het wachten is op de uitlevering hiervan. Met al deze aanpassingen is het energieverbruik en de CO2-uitstoot gehalveerd.

Alex Wanders; woont sinds eind 1999 op De Toom (Hoogenhof). De woning is al tijdens de bouw volledig geïsoleerd vanaf de fundatie tot en met het dak. Zelfs de verlengde garage is destijds opgetrokken met een geïsoleerde spouwmuur. Al het glas in de woning is af bouw van de categorie HR+. In december 2018 is de woning voorzien van 10 zonnepanelen van elk 300Wp. In november 2021 is deze installatie uitgebreid met 5 panelen van elk 370Wp. Alex zijn 'energetische roots' begonnen in 1986 op Centrale Gelderland (PGEM, EPON) alwaar hij in de staf van de technische dienst werkzaam was. Vanaf 1988 was hij als power system controller (PGEM, NUON, Liander, TenneT) verantwoordelijk voor de transmissie van elektrische energie in de provincies Gelderland, Flevoland, Utrecht, Zuid Holland, Noord Holland en Friesland. Inmiddels geniet hij van de status pensionaris. Klik hier voor meer gegevens over zijn woning.  

De overige werkgroepleden zijn Willem Nievelstein, Stef Siebelink en Petra Kregting-Herpers.