Stuur een mailtje naar; Toekomst Malden Noordoost

Terugblik op Duurzaamheidscafé 2: 2 november 2022
Informatief, wel best technisch, goed georganiseerd, sprekers die wisten waarover ze het hadden, nieuwe dingen gehoord. En fijn dat het geluid op sterkte kwam… Dat is een greep uit de reacties van een kleine 70 bezoekers aan het tweede Duurzaamheidscafé op 2 november 2022. Basisschool de Vuurvogel bleek hier wederom een mooie locatie voor. Verreweg de meeste bezoekers kwamen uit Malden Noordoost.

Inleider Maarten Vierhout  sprak over de isolatiemogelijkheden en benadrukte dat ook eenvoudig aan te brengen isolatie al veel kan schelen. Denk ook aan de verschillende manier om het grootste warmtelek, je dak, te isoleren; en aan de verschillende eigenschappen van isolatiematerialen zoals biobased en kunststof.

Frans Cremers naar presentatie Zonnepanelen van de werkgroep Energiezuinig Wonen brak een lans voor zonnepanelen. Hoe je dak ligt en onder welke hellingshoek doet er zeker toe als je kijkt naar de opbrengst, maar let op: ook op het noorden kun je efficiënt elektriciteit opwekken. En wordt de salderingsregeling afgeschaft, dan zijn oost- en westgeoriënteerde daken nog meer de moeite waard.

Werkgroep Groen-lid Hans-Cees Speel gaf 2 presentaties met een inkijkje in hoe zijn werkgroep aan de slag is. 'We focussen op meer groendaken in onze wijken: er komen er al 14! bij, met subsidie van de gemeente. We ijveren voor natuurlijker, levendiger openbaar groen, met bijvoorbeeld wadi's met een verscheidenheid aan bloemen en planten. Zij zorgen voor een goede waterhuishouding. En we willen graag groene 'linten' vanuit het bos de wijken in om zo meer leefruimte te bieden aan flora en fauna. Daarnaast gaat het ons om natuur toe te voegen in tuinen.' Hij stipte aan wat je dan zoal in je eigen tuin kunt doen: minder stenen dus koeler bij hitte, meer groen dus levendiger én betere waterafvoer. En hij sloot af met een uitnodiging: 'in het voorjaar van 2023 organiseert de werkgroep een wandeling langs de al ondernomen groenacties en levendige tuinen. Iedereen kan aansluiten!'

Daarna kwam Stef Mientki die uitlegde welke soorten warmtepompen er zijn, waarvoor en wanneer je die het beste kunt gaan inzetten. Eerst je huis goed isoleren, dan pas een warmtepomp aanschaffen scheelt bijvoorbeeld veel geld… En: doe de '50-graden-test'!

Tot slot inventariseerde Richard Oostveen met een 'mentimeter' hoe mensen in de zaal denken over bepaalde onderwerpen. Het leuke is, dat je meteen de resultaten daarvan op het scherm kunt laten zien. Zo was onder andere duidelijk dat veel van de deelnemers al HR++ ramen in hun woning hebben. En dat spouwmuurisolatie aandacht nodig heeft. Veel deelnemers gaven aan na te denken over de aanschaf van zonnepanelen en een warmtepomp. Wat er ook uit kwam: mensen vinden het lastig om de juiste aannemer of installateur te vinden. En samen met buurtbewoners optrekken lijkt velen wel wat. Genoeg input voor vervolgacties van de werkgroep Energiezuinig Wonen.

Ben Bottema, beoogd voorzitter van de stichting die Toekomst Malden Noordoost aan het oprichten is,  praatte de avond aan elkaar. Hij deed ook een oproep: assistentie altijd welkom