'Open huis' zeer geslaagd!
In de Klimaatweek 2022 organiseerde Toekomst Malden Noordoost op 5 november een 'Open huis' bij zeven al verduurzaamde woningen in Malden. 10 'parties' (soms stellen, soms alleen) legden 19 bezoeken af. Hun reacties waren onverdeeld heel positief.
Reacties
Een greep uit de reacties: 'We wilden vooral geïnspireerd worden. Dat is zeker gelukt.'
'Het was mooi dat ik dezelfde CV-ketel had. Hij legde me gelijk en duidelijk uit hoe ik die een aantal graden lager kan zetten om zo mijn gasverbruik direct al te verlagen, zonder merkbaar aan warmte in te boeten.'
'Heel informatief, leerzaam en enthousiasmerend.'
'Zet aan tot actie! Organiseer zo'n dag maar vaker.'
Er waren geen huurders gekomen, die eens wilden zien wat er in een huurhuis mogelijk is.
Acht van de 12 'parties' vroegen om een bezoek aan huis door een energiecoach. Zo'n bezoek is voor de aanvrager gratis. Vijf 'parties' zagen graag meer informatie over financieringsmogelijkheden. Hiermee gaan we aan de slag. Er was ook een suggestie om een forum te beginnen op de site. Of dat te realiseren is, zoeken we uit.
Beluister hier het interview dat Ben Bottema had bij Focus Actueel van GL8-radio.
Vicky, een van de bezoekers, verwoordde het zo:
'Op dit moment oriënteren wij ons op de verduurzaming van onze woning. Daarom hebben wij deelgenomen aan de open huis dag op 5 november van Toekomst Malden Noordoost, zodat we een kijkje konden nemen bij mede-Maldenaren thuis die op het gebied van verduurzaming al stappen hebben ondernomen. Wij waren te gast bij Alex Wanders en Joep Bijlmer. Beide bezoeken waren erg nuttig en vulden elkaar goed aan. Van Alex hebben we veel geleerd over zijn ervaringen met het plaatsen van zonnepanelen, praktische zaken die daarbij komen kijken en ook hoe je efficiënt onder andere de terugverdientijd kunt berekenen. Met Joep hebben we veelal gesproken over de diverse mogelijkheden van verduurzaming, overwegingen daarbij en ook over het lokale politieke klimaat om rekening mee te houden. Al met al twee uur zeer nuttig besteed!'
De zeven woningen
Het ging om onderstaande woningen.
Randwijksingel 25
Mooi voorbeeld van de invloed die een huurder kan hebben op het energieverbruik. Sinds eerste jaar van uitvoering een blijvende jaarlijkse besparing op de energierekening van meer dan 1.000 euro (oude tarieven!). Maatregelen door zowel verhuurder (isolatie van dak buitenzijde, glas en vloer) als door de huurder zelf (dak binnenzijde, elektrische boiler, zonnepanelen) vullen elkaar aan.
De Schoren 59
Goed voorbeeld van dakisolatie aan de buitenzijde met een hoge isolatiewaarde, de plek waar een woning de meeste warmte verliest. Heeft direct invloed op comfort en gasverbruik. De eigenaar kan goed toelichten wat er bij komt kijken.
De Vang 36
Hoe enkele standaard isolatiemaatregelen (spouw, vloer, glas) al gauw leiden tot een besparing van 800 m3 gas per jaar. Hoe werkt dat en hoe pak je de hier aanwezige volgende mogelijkheden voor energie besparing aan?
De Toom 40
Gebouwd volgens relatief recente isolatienormen (1999). Deze woning heeft een wat ongunstige dakoriëntatie voor zonnepanelen, maar wekt toch zelf stroom op voor eigen verbruik èn voor elektrisch bijverwarmen met een speksteenkachel.
Vogelenzang 12
Vele isolatiemaatregelen genomen. Tot en met een elektrische vloerverwarming en de installatie van een warmtepomp bij een gasverbruik van slechts 400 m3. Zie hoe een volgende stap richting afkoppeling van het net kan worden gerealiseerd.
Windvleugel 32
Toekomstgericht: de plannen van deze woning zijn van toepassing voor velen. Diverse isolatiemaatregelen hebben voor comfort gezorgd en de woning wordt al verwarmd met een aanvoertemperatuur van de ketel van 50°C. Goed op weg richting (hybride) warmtepomp. Vraag ook naar de volgende maatregelen: airco voor verwarming, vervanging oude zonnepanelen, inrichten laadpaal.
Randwijksingel 46
Voorbeeld van stapsgewijs in meerdere jaren. Vraag hoe dat werkt. Vloerisolatie, deel HR++ glas, vloerverwarming, zonnepanelen, kleine maatregelen. Met passende vervolgstappen in de planning: overige deel HR++ en hoe een hybride warmtepomp toch past bij huidig stroom- en gasverbruik.
Meer informatie: info@toekomstmaldennoordoost.nl
Foto's: Elise Overes
Levendig Groen |
Energiezuinig Wonen |
Communicatie |
Even voorstellen |
Voorbeeldwoningen |
Energietransitieplan |
Open Duurzame Huizenroute 04 11 2023 |
Open Duurzame Huizenroute 05 11 2022 |
Duurzaamheidscafe 8 november 2023 |
Duurzaamheidscafe 28 juni 2023 |
Duurzaamheidscafe 2 november 2022 |
Duurzaamheidscafe 19 mei 2022 |
Tips Levendig Groen |
Tips Energiezuinig wonen |