Stuur een mailtje naar; Toekomst Malden Noordoost

Woningrenovatie: wat levert dat op aan energiebesparing?

Verslag van vier casestudies in de Kroonwijk


In de Kroonwijk heeft woningcorporatie Oosterpoort in samenwerking met aannemersbedrijf Klokgroep sinds 2017 een groot aantal huurwoningen gerenoveerd. Met een checklist met 16 vragen bij de hand is bij een aantal woningen aangebeld met het verzoek of de bewoners mee wilden doen aan een onderzoekje met als hoofdvraag: wat is het verschil in energieverbruik voor en na de renovatie van begin 2018? De meterstanden zijn na het doornemen van de vragenlijst doorgemaild. Waar nodig zijn aanvullende vragen naderhand telefonisch gesteld. Het leverde mooie gegevens op…  


De renovatie van de vier woningen aan de Kroonsingel vond plaats in het voorjaar van 2018 en bestond uit: vloer- en dakisolatie, nieuwe dakpannen, nieuwe puien voor- en achter met dubbele beglazing (HR++), ventilatieroosters in de ramen en een mechanisch ventilatiesysteem. Bij een eerdere renovatie waren al wel de ramen op de benedenverdieping van dubbel glas voorzien.

Alle woningen liggen in dezelfde windrichting, drie woningen ondergingen het gehele renovatiepakket, een woning volgde dit pakket ten dele en liet de achtergevel onveranderd.


In onderstaande tabel zijn een aantal aspecten en kenmerken van de woningen uitgezet tegen het gemiddelde energieverbruik van de woningen voor- en na de renovatie.  Toelichting

Het gemiddelde gasverbruik van voor en na de renovatie is in deze casestudy goed vergelijkbaar, omdat de omstandigheden weinig zijn veranderd. Een factor als corona zou vanaf 2020 tot meer gasverbruik geleid kunnen hebben, maar op één huishouden na gaat het om pensionado’s die ook voordien veel thuis zaten. Niemand heeft zijn CV-ketel sinds de renovatie vervangen, de stand van de thermostaat (alle handmatig ingesteld) staat tussen de 18,5°C en 20°C en wordt alleen 's nachts lager gezet. Op koude winterdagen wordt soms de radiator aangezet in andere ruimtes, maar ook de gemiddelde temperatuur in de afgelopen winters verschilde niet noemenswaard. Geen van de bewoners is van plan het gasfornuis te vervangen door een inductieplaat/oven. De gemiddelde besparing in gasverbruik van ca. 32% wordt door alle bewoners toegeschreven aan de verbeterde isolatie van de woning.


Wat het stroomverbruik betreft, is over de hele linie een lichte daling te zien, gemiddeld ca. 4,8%. Hiervoor is geen verklaring te vinden. Geen van de woningen beschikt over zonnepanelen, slechts in één geval is na de renovatie een elektrisch apparaat (ijskast/vriezer) vervangen en iedereen heeft zijn gloeilampen allang vervangen door zuiniger verlichting.


Tenslotte het comfort. Alle bewoners zijn het erover eens dat de isolatie hun woning ook een stuk behaaglijker heeft gemaakt. Ze hoeven niet alleen minder te stoken, ook de hinderlijke tocht bij ramen en deuren is weg. De mechanische ventilatie zorgt voor een aangenamer woonklimaat en minder last van vocht. Bij harde westenwind voelt men nog wel tocht door ventilatieroosters komen. Nadeel van de goede isolatie is dat de warmte zomers langer in huis blijft hangen.