Stuur een mailtje naar; Toekomst Malden Noordoost

Tip van … Joep

Hout- of takkenril: handig én nuttig  

Als u in het gelukkige bezit bent van een tuin, dan heeft u in de herfst wellicht ook het nodige snoeiafval. U kunt dat in de gft-bak gooien, maar u kunt er ook iets nuttigers mee doen, namelijk een houtril aanleggen. Een houtril is een opslagplek voor snoeihout en snoeiafval en tegelijk een ideale schuilplaats voor insecten en vogels. Hoe u op simpele wijze een houtril kunt maken en hoe milieuvriendelijk dat voor uw tuin is?

Zoek een geschikte plek in de tuin uit, bijvoorbeeld vlak bij een blinde muur of bij de tuinafscheiding. De plek hoeft niet veel groter dan 250 x 60 cm te zijn, maar langer dan 2,5 meter is natuurlijk wel zo praktisch. Graaf gaten in de grond van ca. 35 tot 40 cm diep op ongeveer 50 tot 60 cm van elkaar. Steek daar takken of stokken van ca. 150 cm in en stamp de aarde flink aan zodat de takken stevig staan. Leg het snoeihout in de lengte erin en stapelen maar.

Veel leven
De houtril op deze foto is ongeveer zes jaar geleden aangelegd en vangt elke herfst weer een vracht aan snoeiafval op. De lagen eronder worden bewoond door een keur aan insecten en daar doen vogels op hun beurt weer hun voordeel mee. Roodborstjes, heggenmussen en winterkoninkjes vinden er hun voedsel en nestelen er graag. Reptielen en amfibieën gebruiken het als schuilplaats in de winter en zelfs de goudkleurige hazelworm (beschermde diersoort!) heeft er deze zomer zijn intrek genomen.

Eigenstandige houtril

In plaats van een plek langs de kant van de tuin, tegen een afscheiding of muur, kunt u ook een eigenstandige houtril of houtwal maken door de stokken evenwijdig ten opzichte van elkaar te plaatsen. Een mooi voorbeeld van een wel heel robuuste houtwal is te vinden in onze Heemtuin.


Tips

Als u nu toch aan het snoeien bent, let dan op vertakt snoeihout. Daarmee is het heel eenvoudig om plantensteunen te maken als alternatief voor de geplastificeerde metalen steunen van de tuincentra.


 Kijk ook eens op internet. Daar is veel informatie met heldere illustraties te vinden. Zoek op hout- of takkenril en takken- of houtwal.  


Wie is Joep?


Joep Bijlmer woont aan de Randwijksingel en werkte tot 2009 op het Ministerie van Buitenlandse zaken als senior beleidsmedewerker op het gebied van stedelijk milieu in ontwikkelingslanden. Na zijn pensionering begon hij een adviesbureau op hetzelfde terrein en verzorgde onder andere monitoring en evaluaties van VN en NGO-programma’s. Inmiddels is hij daarmee gestopt, maar hij doet nog wel wat vrijwilligerswerk en staat graag op de tennisbaan of is in zijn tuin bezig.  Hij is geïnteresseerd in alles wat met milieu, vergroening, verduurzaming en de energietransitie te maken heeft. Daarom zet hij zich in voor het project Toekomst Malden Noordoost. Hij is lid van de Werkgroep Communicatie. info@toekomstmaldennoordoost.nl