Stuur een mailtje naar; Toekomst Malden Noordoost

De tip van… Inge

Plant eens een schermbloemige in uw tuin!  


Een schermbloemige zoals de dille of (op de foto) de bladvenkel is een hoge plant met gele schermbloemen, decoratief blad en ranke stengels. Hij staat prachtig in een zelf geplukt boeket en is, dan uitgebloeid, ook in de winter mooi om te zien. Hij blijft dus lang aantrekkelijk om in de tuin te hebben. Daarnaast kun je verschillende delen van deze plant gebruiken in de keuken en hij geurt heerlijk… als je van anijs houdt. Maar er is nog een reden: hij lokt allerlei insecten zoals de zweefvlieg. En die zijn goed voor de bestuiving, voor plaagbestrijding en voor het aantrekken van andere dieren. Denk aan vogels en libellen…


Een schermbloemige wordt bezocht door allerlei insecten, maar lokt vooral ook zweefvliegen. Zij zijn met hun korte tong veelal te vinden op de kleine bloemen in platte trossen of op de schermen van bijvoorbeeld de dille of bladvenkel. Zweefvliegen zijn er in vele maten en vormen en worden vaak verward met bijen of wespen omdat ze qua kleur sterk gelijkend kunnen zijn. Maar ze verschillen op meerdere manieren. Ze hebben bijvoorbeeld geen 'wespentaille', hun ogen zijn ronder en groter, ze hebben maar één paar vleugels en géén angel om te steken. Daarnaast is hun manier van vliegen erg opvallend. Je hebt ze misschien wel eens zien 'hangen' in de lucht. Ze hebben namelijk de capaciteit om ter plaatse te blijven zweven zoals een helikopter. Dan schieten ze plots met grote wendbaarheid weg. Er zijn meer dan 300 soorten waarvan de doodskopzweefvlieg, blinde bij, citroenpendelzweefvlieg, grote langlijf of het platvoetje er maar enkele zijn.


Graag zweefvliegen!

Maar waarom zou je deze bijzondere vliegen naar je tuin willen lokken? Nou, de volwassen zweefvliegen leven voornamelijk van nectar en stuifmeel en spelen daarmee een belangrijke rol in de bestuiving. Hun larven zijn wel ware veelvraten, maar niet getreurd: ze eten enkel bladluizen. De vrouwtjes leggen hun eitjes op plekken waar veel bladluizen aanwezig zijn. Iedere larve heeft voor zijn gehele ontwikkeling zo'n zeshonderd bladluizen nodig. Hiermee zijn ze een onderdeel van natuurlijke plaagbestrijding. Daarnaast hebben zweefvliegen veel vijanden en zijn ze zelf voedsel voor spinnen, vogels, libellen, roofvliegen en loopkevers. Zo trekken ze ook weer andere dieren aan en is de cirkel rond.

Dus: met schermbloemigen en zweefvliegen heb je wat bijzonders in je tuin, draag je bij aan een grotere biodiversiteit en doe je aan natuurlijke plaagbestrijding!Wie is Inge Laureyssens?

Alweer bijna 15 jaar woon ik met mijn gezin in de Molenwijk. Het is fijn wonen in deze wijk en groene omgeving met onder andere de Heemtuin en de bossen. Na mijn werk zoek ik vaak de rust van mijn (moes)tuin op. Even het hoofd leeg maken en kijken naar alles wat er groeit, kruipt en vliegt. Meer dan boeiend om steeds meer te leren over het belang van al dat kleine en wat grotere leven. Van de wormen in de bodem, tot de zanglijster die helpt om de slakken de baas te blijven. Observeren waar de gehoorde metselbij, als een van de eersten in het voorjaar, druk in de weer is om nestcellen te 'metselen' in langwerpige holtes. Verrast worden door de bruine kikkers die elk jaar weer verschijnen in de emmer die ik heb ingegraven. Erop vertrouwen dat - als er veel bladluizen zijn - er ook weer meer roofinsecten zoals lieveheersbeestjes en zweefvliegen komen om ervan te smullen. Me verwonderen over de rupsen van de koninginnenpage en de prachtige vlinders die ze worden. In onze nogal stenige wijk is nog veel ruimte om de groene leefomgeving biodiverser in te richten, zodat vele soorten insecten en andere dieren er een plekje vinden. Dat was voor mij de motivatie me aan te sluiten bij de werkgroep Groen en Biodiversiteit en mee te denken over hoe we dat kunnen vormgeven.