Stuur een mailtje naar; Toekomst Malden Noordoost

Tip Groen en Biodiversiteit

Plant een heg!

Stel, je hebt een kleine (voor)tuin. Je hebt eigenlijk geen ervaring met een tuin, je hebt niet zo veel tijd, of je bent al wat ouder en ziet op tegen veel en zwaar tuinwerk. Dan is de keuze om de tuin (gedeeltelijk) te verharden snel gemaakt. Om dan toch meer biodiversiteit te krijgen: plant een heg! Het maakt je tuin én je straat in één keer groener. Dat is nog eens efficiënt!

Plant je een heg, kies dan het liefste voor inheemse struiken. Waarom? De struiken die hier thuis horen, trekken veel meer insecten aan dan struiken en planten van ver weg. En dat vinden onze vogels weer fijn. In een ligusterhaag kwettert het nu bijvoorbeeld van de mussen… De planten en dieren van hier zijn samen ontwikkeld, geëvolueerd, hebben elkaar nodig en helpen elkaar.


Plant je een haag en heb je de ruimte, maak hem dan lekker breed. Een brede haag helpt vogels een veilige plek te vinden als de buurpoes langs wandelt. Is de haag breed en dicht genoeg, dan kan zelfs de egel er een veilig plekje vinden.  


Beuk wordt vaak aangeplant als haag, maar ook haagbeuk, liguster en veldesdoorn zijn goede planten voor een haag. Wil een haag die ook in de winter groen is? Denk dan eens aan taxus of hulst.


Wil je het de vogels echt goed naar de zin maken? Plant dan een haag die ook bessen draagt.

Planten met doornen bieden ook extra bescherming aan een vogelnest. Maar vergeet de tuinhandschoenen niet bij het snoeien. Meidoorn is bekend van de ruige heggen in het landschap, maar kan ook prima als een smaller geknipte heg.


Een haag hoeft echt niet altijd uit één soort planten te bestaan. Door verschillende soorten te combineren, krijg je meer afwisseling en diversiteit. Een chinees klokje verwerkt in een haag fleurde met zijn vrolijke geel de hele straat op. Maar je kan ook prima een wilde roos zoals hondsroos of egelantier in je haag laten groeien.


Probeer, combineer en experimenteer naar harte lust. Want met een beetje creativiteit kan je in één haag een hele tuin kwijt!

Maar is het nu heg of haag? Voor ons is het allebei goed, zolang het maar groeit en bloeit!


Heb je zelf een tip - of nieuws - over vergroening in je wijk of buurt die in deze nieuwsbrief geplaatst zou kunnen worden, neem dan contact op via info@toekomstmaldennoordoost.nl.