Stuur een mailtje naar; Toekomst Malden Noordoost

Zonnepanelen plat tegen een muur: dat kan ook!


In Malden Noordoost zijn er woningen met grote raamloze muren gericht op het zuiden. Enkele bewoners hebben deze benut voor het plaatsen van zonnepanelen. Het voordeel van verticale panelen is dat zij juist in de periode van oktober tot februari, als de zon relatief laag staat, een prima opbrengst geven.


Bij de opbrengst van een zonnepaneel is de hoek belangrijk waaronder zonnestralen op het paneel vallen. Hoe haakser hoe beter. In onze omgeving staat de zon op 21 december laag, maar hij schijnt dan bijna loodrecht op verticaal geplaatste panelen. En dat wil je graag. Op de meeste schuine daken liggen de zonnepanelen onder een hoek van 35 tot 40 graden en deze zullen in maart-april en augustus-september de optimale stand hebben. De hoogste stand bereikt de zon in Nederland op 21 juni. Dan hebben zonnepanelen die bijna horizontaal liggen een hogere opbrengst.


De panelen op de foto hebben onder ideale omstandigheden elk een maximaal vermogen van

495 W, ook wel Wp (wattpiek) genoemd. In combinatie met de panelen die op de platte uitbouw liggen, geven ze naar verwachting mooi verspreid over het jaar een goede opbrengst. Ze liggen er pas enige maanden op, dus de exacte jaaropbrengst is nog niet bekend.


Meer informatie via Frans Cremers