De tip van… Alex
Glazen bol voor de energieprijzen?
Met tips voor afsluiten energiecontract en energiebesparing
Al lange tijd maak ik gebruik van jaarcontracten voor de levering van gas en elektriciteit. Per jaar switchte ik van leverancier omdat de welkomst- of cashbackbedragen van een nieuwe leverancier gunstiger zijn dan de kleine korting die de huidige leverancier biedt om te blijven. Dat komt omdat mijn verbruik te gering is.
Maar nu is de situatie heel anders. Slechts een waarzegger met glazen bol durft te adviseren… Of?!
Begin februari is steevast de vervaldatum van mijn jaarcontract en daarom begin ik altijd in december met het verkennen van de markt c.q. het kiezen van een nieuwe leverancier. Afgelopen december was het echter (al) chaos op de energiemarkt. Vergelijkingssites kwamen in een week tijd met gigantische prijsvariaties en zowel de Vereniging Eigen Huis als de Consumentenbond stopten zelfs met het aanbieden van veilingen, omdat geen enkele leverancier zich durfde te wagen aan het afsluiten van contracten.
Sinds de oorlog in Oekraïne is de situatie verder verslechterd en de mondiale energiemarkt lijkt op zijn kop te staan. Geen econoom of energiedeskundige durft ver vooruit te kijken.
Keuze gemaakt
Ik heb ervoor gekozen om bij mijn huidige leverancier (Oxxio) te blijven, omdat die een nieuwe contractvorm in het leven heeft geroepen speciaal voor klanten waarvan het contract is afgelopen, maar die niet bij hem weggaan. In dit zogenaamde LosVastContract heb ik een 'vaste prijs' en mag ik per dag opstappen. In de lopende contractperiode mag de leverancier echter de prijs verhogen als de energieprijs op de markt explodeert.
Prijzen
Binnen de werkgroep (WG) zijn er nog twee personen die nieuwe contracten/prijzen hebben geaccepteerd. De bevindingen staan in het overzicht hieronder. Zie hoe de markt in beweging is!
Besparingstips
Ik ben niet de bedoelde waarzegger, maar ik kan wel wat tips geven om kosten te besparen.
. Probeer minder energie te verbruiken
. Overweeg, ter besparing van gas, om elektrisch te gaan bijverwarmen uit eigen zonnestroom
. Overweeg om de CV-installatie 'waterzijdig' te laten inregelen. Dit schijnt 10 tot wel 20% gasbesparing te kunnen opleveren. Lees hier wat de Vereniging Eigen Huis erover schrijft
. Let bij een verkenning van de markt goed op gelijkheid van de uitgangspunten (inclusief of exclusief BTW, energiebelasting, opslag duurzame energie, vaste kosten en dergelijke)
. Let goed op de terugleververgoeding als je, op jaarbasis, meer zonnestroom produceert dan je eigen verbruik is. Deze vergoedingen verschillen per leverancier zeer sterk. Lees hier de waarschuwing van de Consumentenbond
. Als je zonnepanelen hebt, let dan goed op wat een leverancier vraagt voor de berekening van het elektriciteitsverbruik op jaarbasis: de productie of de (terug)levering aan het net. De leveranciers zijn hier vaak erg onduidelijk mee!
. Wees voorzichtig met hoge voorschotbedragen. Bij een faillissement ben je waarschijnlijk
je geld kwijt! Vorig jaar zijn er 7 leveranciers failliet gegaan en 6 hadden er een bedenkelijke
solvabiliteit…
. Bekijk de site van de Vereniging Eigen Huis
. Bekijk de site van de Consumentenbond
Uw ervaringen
Uw eigen ervaringen op dit gebied horen we graag. Dan kunnen we ze – anoniem – meenemen in een volgende nieuwsbrief en daar anderen mogelijk mee (op weg) helpen.
Heeft u op- of aanmerkingen op dit artikel, dan horen wij dat ook graag! Mail naar info@toekomstmaldennoordoost.nl
Wie is Alex Wanders?
Sinds eind 1999 woon ik op De Toom. Dat is in de Hoogenhof, maar ik ben al jaren lang zo bezig met energie(besparing) dat ik me heb aangemeld bij de Werkgroep Energiezuinig Wonen in Malden Noordoost. Mijn 'energetische roots' begonnen in 1986 op Centrale Gelderland (PGEM, EPON) in de staf van de technische dienst. Vanaf 1988 was ik als power system controller (PGEM, NUON, Liander, TenneT) verantwoordelijk voor de transmissie van elektrische energie in de provincies Gelderland, Flevoland, Utrecht, Zuid Holland, Noord Holland en Friesland. Inmiddels ben ik met pensioen.
Nog even over mijn huis: dat is al tijdens de bouw volledig geïsoleerd vanaf de fundatie tot en met het dak. Zelfs de verlengde garage is destijds opgetrokken met een geïsoleerde spouwmuur. Al het glas in de woning is af bouw van de categorie HR+. In december 2018 is de woning voorzien van 10 zonnepanelen van elk 300 Wp. In november 2021 is deze installatie uitgebreid met 5 panelen van elk 370 Wp.
Klik hier voor meer informatie.
Levendig Groen |
Energiezuinig Wonen |
Communicatie |
Even voorstellen |
Voorbeeldwoningen |
Energietransitieplan |
Open Duurzame Huizenroute 04 11 2023 |
Open Duurzame Huizenroute 05 11 2022 |
Duurzaamheidscafe 8 november 2023 |
Duurzaamheidscafe 28 juni 2023 |
Duurzaamheidscafe 2 november 2022 |
Duurzaamheidscafe 19 mei 2022 |
Tips Levendig Groen |
Tips Energiezuinig wonen |