Stuur een mailtje naar; Toekomst Malden Noordoost

Tip Werkgroep Groen en Biodiversiteit


Leg een vijvertje aan!

Als je een iets grotere tuin hebt en geen hele kleine kinderen, geeft een vijvertje een enorme boost aan de biodiversiteit in je tuin en in de wijk. Je hebt al een vijver door een grote metselemmer in te graven!


Vijvers trekken heel veel biologische activiteit aan. In het voorjaar komen kikkers en padden eieren leggen en kwaken in je vijver. Tot aan de zomer zie je daarna de kikkervissen rondzwemmen en tegen het einde van de zomer de kleine kikkertjes. Soms komen er ook watersalamanders, maar die zijn moeilijk te zien. Vijvers trekken direct libelles en waterjuffers aan die rond je tuin gaan vliegen. Op die insecten komen weer vogels af. Vogels komen drinken en badderen in je vijver. Dat kan natuurlijk ook met een drinkschaal, maar een vijver trekt dus ook vogels aan. Op de bladeren van waterlelies komen bijen en wespen drinken van het water.


Tips voor een natuurlijke vijver

Hoe leg je een natuurlijke vijver aan?

. Leg om de rand stenen zodat padden en kikkers kunnen wegkruipen buiten het water.

. Laat een deel van de rand overgaan in een border met bodembedekkers. Kleine kikkertjes kunnen daar schuilen.

. Als je kleine kinderen hebt, kun je het water bedekken met betongaas zodat ze er niet in kunnen vallen. Maar hele kleine kinderen en een vijver is geen goede combinatie.

. Vraag vooral ook bij buurtgenoten met vijvers wat leuke planten: dat scheelt een hoop geld.

. Vissen lijken leuk, maar ze eten de kikkervisjes wel vaak op. Een waterpomp is niet nodig als je geen vissen neemt.


Help mee aan 'Malden Noordoost natuurreservaat' of met onze tuintips!  Klik hier


Heeft u zelf een tip - of nieuws - over vergroening in uw wijk of buurt die in deze nieuwsbrief geplaatst zou kunnen worden, neem dan contact op. Klik hier