Stuur een mailtje naar; Toekomst Malden Noordoost

De tip van... Jasper

Elektrische deelauto: regel het in je wijk!

De elektrische auto is flink in opkomst en ook de animo voor deelauto’s groeit. Een mooie ontwikkeling is waar die twee samen komen. Een elektrische deelauto maakt elektrisch rijden voor een brede groep bereikbaar - ook als je weinig of wisselend rijdt - en het zorgt voor minder auto’s op straat. Dit kun je als wijk zelf organiseren door vraag en aanbod op elkaar af te stemmen.

Als je op zoek gaat, is er ongetwijfeld interesse in de wijk. Want een elektrische deelauto is goed betaalbaar, duurzaam en eigenlijk ook heel gemakkelijk in gebruik. Qua aanbod zijn er verschillende mogelijkheden met elk hun eigen insteek. Het kan gaan om een privéauto die met een aantal mensen wordt gedeeld of om een marktpartij die een aantal auto’s plaatst voor incidenteel of meer structureel gebruik. Dat doet een marktpartij natuurlijk niet zomaar; inzicht in de behoefte is belangrijk. En daar kan een groep bewoners zijn rol pakken, bijvoorbeeld door een enquête uit te zetten of door het organiseren van een inspiratiemarkt.


Vraag?!

In onze wijk was nog geen aanbod van elektrische deelauto’s. Of er vraag naar is, wisten we eigenlijk ook niet. Dus zijn we aan de slag gegaan met een klein groepje enthousiastelingen. We hielden een online enquête die we huis-aan-huis aankondigden, we planden een meedenkavond om de verschillende vormen van autodelen met elkaar te vergelijken en we organiseerden een inspiratiemarkt in het park inclusief een proefritje in een elektrische auto. Inmiddels staan er drie elektrische deelauto’s in de wijk, van twee aanbieders die een groeiend aantal mensen in de wijk en daarbuiten bedienen. Dat kan in Malden toch ook? Ik deel onze ervaring graag en denk mee als daar behoefte aan is. Als fervent gebruiker ben ik er inmiddels van overtuigd dat elektrisch autodelen werkt.


Wie is Jasper?

Jasper Neyssen is als procesbegeleider betrokken bij het project Toekomst Malden Noordoost. Hij wordt door de gemeente ingehuurd vanuit maatschappelijk adviesbureau Spectrum, partner met Elan. Als adviseur duurzaamheid is hij betrokken bij verschillende projecten met en voor inwoners van Gelderse wijken en dorpen. Daarnaast is hij actief in zijn eigen wijk bij het inwonersinitiatief Angerenstein Toekomstbestendig. Met een film in het park, inspiratiemarkten, werkgroepen, warmtewandelingen en groene-daken-acties, hebben zij al heel wat wijkbewoners geïnspireerd tot duurzame daden. Mail naar j.neyssen@spectrumelan.nl voor meer informatie.